Norden for lands lov og ret

Vendsyssel – den smukke landsdel med en barsk historie

Toppen af Danmark, med Vesterhavet, strandene, lyset, de gamle klostre, mosebryg, kunstnerne, dialekten – og vendelboerne.

Vendsyssel har altid været overladt lidt til sig selv, men udsynet har været der. Historien går langt tilbage, og der var samhandel med Norge og Arabien. Børglum-bisperne, Skipper Clement, Tordenskiold – et stort persongalleri har været med til at forme landsdelen.

”Vesterhavets rullen hører man milevidt ind i landet, det lyder, som svære vogne i hundredvis kørte over en hård, underhulet vej!”, skrev H.C.Andersen, og han var skrækkeligt forkølet, da han rejste gennem landsdelen. Men det behøves man ikke blive, for der er også mildhed og mange solskinstimer over Vendsyssel.

Landsdelen har eget flag. Vendelbrog. Et grønt kors på en gul og blå baggrund. Grøn for indlandet, gul for strandene, blå for havet.

Betegnelsen ”Norden for lands lov og ret” stammer fra en embedsmand i København i forbindelse med en retssag sidst i 1800-tallet. Men at der faktisk er meget fredeligt i Vendsyssel finder vi ud af på vores rundtur. Fra det ukendte slag ved Jørgensbjerg og brændevinen i vest over Børglum kloster, som er krumtappen i Vendsyssels historie. Og videre mod øst til værftsbyen Frederikshavn, der genopfandt sig selv da skibsindustrien gik ned.

Vi besigtiger selvfølgelig Rubjerg Knude fyr, der lige er blevet flyttet 80 meter ind i landet. Vi er på byvandring i hyggelige Sæby, og hører om spøgelser på Voergaard slot. Og meget mere. For det er bestemt ikke en udkant, vi rejser rundt i.

”Det er in hielt tossi!” – Eller på rigsdansk: 4 dage spækket med oplevelser.

Norden for lands lov og ret: Vær den første til at få oplysninger om næste rejse – tilmeld dig nyhedsbrevet

Afrejse: sidst i juni fra København og Aarhus

Pris: afventer pris

Dag 1 En gibbernakker og et slotsophold

Vi tager den slagne motorvej mod Aalborg, for det er jo Vendsyssel, der er målet. Men vi drejer fra den firsporede vej, før den forsvinder i Limfjordstunnellen. Aalborg er nemlig et stop værd. På en rundvisning langs fjordsiden hører vi historien om, hvordan byen har skiftet karakter: Fra arbejderby til købstad med moderne arkitektur og et omfattende universitetsmiljø. Et af Aalborgs nye vartegn er Utzon center, som blev Jørn Utzons sidste bygning. Vi ser den udefra.

Derpå fortsætter vi langs Limfjorden, forbi halvøen Gjøl og over dæmningen ved Ulvedybet. Vi passerer det smukke Kokkedal slot, og frokosten indtager vi på et hotel, der blev andelsejet af en landsby sammen aften, som Danmark vandt EM-guld i foldbold i 1992. Siden da har Skovsgaard hotel klaret sig som socio-økonomisk restaurant.

Helt ude på kanten mellem Vendsyssel og Han Herred stifter vi bekendtskab med det i dag ukendte, men store slag ved Sankt Jørgensbjerg, som har været en af de begivenheder, der formede landsdelens liv.

Vi får en snert af klittens urter, når vi besøger Anders Bilgram og hans brænderi ved Fjerrritslev. Turen går gennem Slettestrand mod Hune. Danske Bit Vejle er en af verdens ledende psaligrafer. Vi ser nogle af hendes fantastiske værker i papirkunst på hendes eget museum. Efter en tur gennem Store Vildmose ender vi foran Gl Vraa slotshotel, hvor vi indkvarteres og nyder middagen i den stemningsfulde Riddersal.

Måltider: Frokost, middag

Dag 2 Det flyttede fyrtårn og Børglum-historier

Vestenvind i hår og kinder får vi, når vi går 1 km ad den nyanlagte sti til Rubjerg Knude fyr. Det var næsten Årets historie i 2019, da fyret blev rullet 70 meter ind i landet – i et stykke – af Murer-Kjeld og Kran-John. Vi får genopfrisket historien – og nyder udsigten – den er formidabel.

Man kan ikke komme udenom Børglum kloster, når man taler om Vendsyssel. Så vi svinger ind foran klostret, der har været i familien Rottbølls eje siden 1835, og Anne Rottbøll tager os med rundt i det gamle bispesæde. Der bliv er lidt tid på egen hånd, inden frokosten serveres i klostrets restaurant.

I den tidligere amts-hovedstad Hjørring går vi i sparekassen – og ser på kunst. Niels Larsen Stevns, der er fremtrædende i dansk kunsthistorie, malede i 1936 seks store fresker med motiver fra vendelboernes historie i læsesalen på biblioteket. I dag ejes bygningen af Sparekassen Vendsyssel. Men vi kan se freskerne, og får desuden en omvisning på selve kunstmuseet, der blandt andet huser en samling af Poul Anker Bech.

Ud på eftermiddagen når vi frem til Bangsbo Hovedgård, der ligger naturskønt i udkanten af Frederikshavn. På museet hører vi om Ellingskibet, hvis velbevarede skrog har gjort os meget klogere på skibsfart i middelalderen. Der bliver desuden tid til at udforske Det Jyske Modstandsmuseum, som holder til i samme bygninger.

Indkvartering og middag på hotel Jutlandia i Frederikshavn.

Måltider: Morgenmad, frokost, middag

Dag 3 To umage byer ved Kattegat

Indtil midt i 1990´erne var Frederikshavn en stor værftsby. Som andre danske byer ramte værftslukningerne – men Frederikshavn har genopfundet sig selv. Byen har valgt at holde fast i, at havnen er arbejdspladser, og ikke boliger. Den gamle fløjte, der lød morgen og middag over hele byen, ringer stadig. Og vi besøger beddingen, og får historien om værftet.

Krudttårnet er et andet vendsysselsk tårn, der er blevet flyttet. I 1974-1976 blev det flyttet 260 meter for at give plads til en havneudvidelse.

På vej ud af byen kører vi op omkring udsigtspunktet Pikkerbakken, som har fået sin egen platform, bygget ud over skrænten. Næsten som en mini-udgave af Grand Canyon.

12 km senere er vi på byvandring i Sæby og oplever en by, der er fundamentalt andeledes opbygget end den by, vi lige har forladt.  Frokosten er på havnen i Sæby, og vi runder turen af med Voergaard, kåret som et af Danmarks flotteste slotte. På vej gennem Dronninglund storskov får vi historien om selvtægten, der gav anledning til betegnelsen ”Norden for Lands Lov og Ret”.

Vi er tilbage ved udgangspunktet i Aarhus ved aftenstid.

Måltider: Morgenmad, frokost

PRISEN INDEHOLDER

Indkvartering i delt dobbeltværelse 2 nætter

Måltider som anført

Al transport

Alle entreer

IKKE INKLUDERET:

Drikkevarer

Personlige udgifter.