Som grever og baroner

Fra slot til slot gennem det ganske land.

I 5 dage (4 nætter) tager vi på slotsophold i Danmark og på opdagelse i både det kendte og det mere ukendte Danmark. Vi kører i bus og bor som grever og baroner på slotshoteller på Sjælland, Fyn og i Jylland.

På hvert slotsophold er en 3- retters menu med til at sætte stemningen om aftenen, ligesom fortællingerne om adel og konger, reformation og barok, ulykkelig kærlighed, uforklarlige fænomener og spøgelser.

Og ikke nok med det. Ruten bringer os forbi steder, som har spillet en rolle i Danmarkshistorien, eller er relevante for pulsen af nutidens Danmark. Vi besøger for eksempel en af de vinbønder, der er dukket op i landskabet over de seneste år. Et fantastisk stykke arkitektur, skabt af Olafur Eliasson, ser vi i Vejle. Vi går i fængsel i Horsens, men slipper også ud igen, for der er åbne døre i det nu nedlagte statsfængsel.

Kongernes Jelling og Børglum kloster fører os tilbage i historien, og fyrtårnene ved Røsnæs og Rubjerg viser os forskellige sider af den danske kyst. Kunsten møder vi på Museum Jorn og i Galleri Galschiøt, og vi ser, hvordan store byer som Odense og Aalborg skifter ham og bygger en moderne identitet op.

Turen ligger i august, hvor det danske sommervejr forhåbentligt stadig er mildt og solrigt, og perfekt til et slotsophold i Danmark. Alt er inkluderet i prisen: Entreer, rundvisninger, transport, frokoster samt overnatninger med middage. Kun drikkevarer og eventuelle personlige indkøb er for egen regning.

Så der er fuldt program alle dage. Derfor, som vi siger i Jylland: A ka en jør æ billijer…. 

Som grever og baroner findes i 2 udgaver med afrejse fra henholdsvis København og Aarhus.

Som Grever og Baroner: Vær den første til at få oplysninger om næste rejse – tilmeld dig nyhedsbrevet

Pris: 8.450 kr.

Tillæg for enkeltværelse: 950 kr

Dag 1 – Til Skjoldenæsholm

Med afgang fra Aarhus tager vi en genvej, de fleste kender: Færgen til Odden. Til gengæld kører vi ad små veje gennem Odsherred, hvor vi blandt andet ser skulpturen, der fik sit hoved fra Aarhus, og passerer over den inddæmmede Lammefjord, der i dag leverer grøntsager til mange køkkenborde.

Det vestligste punkt på Sjælland er Røsnæs. Og helt ude på spidsen ligger fyret. I fyret fortælles i dag historier om Englandskrigene, 2. verdenskrig og koldtidskrigen. Men hvad mere er: Røsnæs er storslået natur, og de senere år er der gjort et kæmpe arbejde for at gøre hele næsset tilgængeligt og spændende. Vi møder en af ildsjælene bag projektet, og kommer omkring et udsigtspunkt samt havnen, der har fået et helt nyt, anderledes og tidløst ”look” med faciliteter for badning, sauna, udekøkken, kajakdepot og café.

Det kuperede næs ved Kalundborg fjord er et af de tørreste og mest solrige i Danmark. Derfor er det blevet et centrum for dansk vin. Vi spiser frokost på Dyrehøj vingård, og bagefter besigtiger vi den største vingård i landet.

I Kalundborg ser vi den særprægede Vor Frue kirke med 5 spir – den eneste af sin slags i Nordeuropa, inden vi til dels ad Margueritruten kører på tværs af Sjælland, og med et enkelt stop mere når frem til herregården Skjoldenæsholm ud på eftermiddagen.

Skjoldenæsholm kan føre sin historie tilbage til 1300-tallet. I dag er familien Bruun de Neergaard 8. generation på stedet, og de tager imod os til en rundvisning og fortællingen om stedets historie.

Middagen serveres i – Gobelinsalen. Mindre kan vel ikke gøre det.

Måltider: Frokost, middag.

Dag 2 – Til Hvedholm

Ad de mindre veje på Midtsjælland kører vi til Tersløse. Herregården i Tersløse var i en sørgelig forfatning for 275 år siden. Men så købte en vis Ludvig Holberg stedet. Han flyttede ind, og på sine ældre dage fik han rettet op på gården. I dag er den smukke bindingsværksbygning museum for Holberg, og vi får fortællingen om den kendte forfatter.

Så krydser vi Storebælt, og efter frokosten i Kerteminde lægger vi Amanda (hende, der var fra Kerteminde) bag os og kører af de små, fynske veje forbi Munkebo, der husede værftet Lindø indtil 2012. 

Billedhuggeren Jens Galschiøt er en af nutidens mest fremtrædende kunstnere. I Odense besøger vi hans galleri og værksted, som er ikke mindre end 2.500 kvm.

Så sætter vi kursen mod Faaborg og slottet Hvedholm, hvor vi indkvarteres.

En 3-retters middag i slottets restaurant er inkluderet.

Måltider: Morgenmad, frokost, middag.

Dag 3 – Til Sophiendal

Vi forlader Fyn og når vi er kommet over Lillebæltsbroen, gør vi det, ganske få andre gør: Vi drejer fra motorvejen. Ind gennem den gamle fæstningsby Fredericia går det, men dagens første egentlige stop bliver i Vejle. På havnen i Vejle har Danmark fået en splinterny bygning i international, bemærkelsesværdig arkitektur. Det er Fjordenhus, som er domicil for Kirk Kapital. Huset skyder op af Vejle havn som et arabisk slot, det er tegnet af Olafur Eliasson, og var under konstruktion i 2 år. Alt er specialfremstillet. Vi får en rundvisning.

Frokosten indtager vi i restaurant Remouladen ved Vejle havn, hvorpå vi kører 12 km til Jelling. En guide tager os med rundt på det udendørs område, der rummer historien om Gorm den Gamle, Harald Blåtand, runestenene og den store skibssætning – alt sammen i dag kendt som Kongernes Jelling. Det er en del af Nationalmuseet.

Dagens sidste stop bliver i Horsens, hvor Statsfængslet slår portene op. Heldigvis er det nedlagt, men derfor er fortællingerne om det gamle fængsel gode alligevel. Og selv om vi kommer ind i celler, så lukkes vi ud igen, og kan måske bede buschaufføren lægge vejen forbi det ny statsfængsel i Boller, når vi er på vej mod vores tredje slot, Sophiendal.

Her indkvarteres vi og trakteres med en 3-retters menu.

Måltider: Morgenmad, frokost, middag

Dag 4 – Norden for Lands Lov og Ret

En smuk køretur bringer os langs Julsø og Brassø til Silkeborg og et unikt museum. Engang gik en ung kunstner på byens seminarium. Han blev senere verdenskendt som Asger Jorn. Vi besøger Museum Jorn, som bygger videre på den samling, Asger Jorn skabte fra begyndelsen af 1950´erne til sin død i 1973.

Frokosten bliver en anelse nord for Randers – på kongelig privilegeret Hvidsten kro, som er en af landets ældste. Et museum i de fredede staldbygninger fortæller historien om modstandsfolkene i Hvidsten gruppen. Det er 4. generation af slægten Fiil, der driver kroen i dag. De er kendte for deres æggekage, så den skal vi da stifte bekendtskab med.

Turen går videre til Mariager fjord, hvor vi har et stop ved den gamle klosterkirke i bindingsværksbyen Mariager. Lige på den anden side af smukke Mariager fjord ligger Visborggård, og vi går en tur gennem Danmarks eneste renæssancehave, samt hører historien om maleriet, der ikke må flyttes!

Gennem Lille Vildmose kommer vi Norden for Lands Lov og Ret, som en embedsmand engang benævnte Vendsyssel. Det viser sig nu, at der er meget fredeligt nord for Limfjorden, især når vi er fremme ved vores hotel, Gammel Vraa slot.

Indkvartering og en 3-retters middag i den stemningsfulde riddersal.

Måltider: Morgenmad, frokost, middag

Dag 5 – Hjemover!

Man kan ikke komme udenom Børglum kloster, når man taler om Vendsyssel. Så vi svinger ind foran klostret, der har været i familien Rottbølls eje siden 1835, og Anne Rottbøll tager os med rundt i det gamle bispesæde.

Vestenvind i hår og kinder får vi, når vi går 1 km ad den nyanlagte sti til Rubjerg Knude fyr. Det var næsten Årets historie i 2019, da fyret blev rullet 70 meter ind i landet – i et stykke – af Murer-Kjeld og Kran-John. Vi får genopfrisket historien – og nyder udsigten – den er formidabel.

Via de kendte badebyer Løkken og Blokhus kommer vi til Aalborg, og på en rundvisning langs fjordsiden hører vi historien om, hvordan byen har skiftet karakter: Fra arbejderby til købstad med moderne arkitektur og et omfattende universitetsmiljø. Et af Aalborgs nye vartegn er Utzon center, som blev Jørn Utzons sidste bygning. Vi ser den udefra. Herefter sætter vi os i bussen og sætter kursen mod Aarhus.

Måltider: Morgenmad, frokost.

PRISEN INDEHOLDER

Indkvartering i delt dobbeltværelse 4 nætter

Måltider som anført

Al transport

Alle entreer

IKKE INKLUDERET:

Drikkevarer

Personlige udgifter.