Å Langs Å Æ Haw

Eller på rigsdansk: Natur og Mennesker langs den jyske vestkyst.

Vi tror måske, vestkysten er en udkant? Den er jo langt væk fra alting.

Så kan vi godt tro om igen. Den jyske vestkyst er et minefelt af gode historier om virkelyst, kombineret med den dramatik, Vesterhavet altid har skabt. Derfor er det sin sag at sætte en bustur på 3 dage langs kysten sammen. For mulighederne er mange!

Jeg har valgt, at den første dag bruges omkring Nissum fjord. Museum St. George fortæller om dramatiske strandinger, som altid har været en del af tilværelsen på disse kanter. På Bovbjerg Fyr ser vi, hvordan man skaber et unikt sted ved hjælp af frivillige, og i Bøvlingbjerg møder vi kunstneren, der valgte at flytte tilbage til sin fødeegn.

Vestjylland har sit eget folkeuniversitet. Dén historie får vi med, inden vi indkvarterer os på herregården Nørre Vosborg. Her venter en 3-retters menu, en rundvisning i de historiske bygninger samt et overdådigt morgenbord, baseret på lokale råvarer.

Næste dag når vi via Kaj Munks præstegaard til Ringkøbing. Hvornår har du sidst været på rundtur i Ringkøbing? Nej, vel. Men byen kan føre sine købstadsrettigheder tilbage til 1443, og vi bor på det charmerende hotel Ringkøbing midt på torvet.

Et af nutidens største danske industri-eventyr er vindmøllen. Udviklingen begyndte i Lem, lige udenfor Ringkøbing, og det er ikke uden grund, Lem i dag kaldes for ”Smedenes By”. Bussen slår et sving omkring Lem, så vi kan se og høre om begyndelsen af denne epoke, der i dag er milliarder værd for Danmark.

Sidste dag skyller vi halsen på whisky-brænderiet i Stauning og går på opdagelse i det nye museum Tirpitz, tegnet af Bjarke Ingels Group og bygget ind i klitterne ved Blåvand. I nærheden står muldyr-bunkers, som var en del af fredsskulpturen ”Linjen-Lyset” i 1995. Vi er nu ved Danmarks vestligste punkt, og tager afsked med vestkysten med en rundvisning i landets nyeste købstad: Esbjerg.

Å Langs Å Æ Haw: Vær den første til at få oplysninger om næste rejse – tilmeld dig nyhedsbrevet

Pris Kr. 4.650  

Tillæg for enkeltværelse: 650 kr.

Dag 1 – Fyrtårnet og folkeuniversitetet

Vi kører fra udgangspunktet, og efter 3 kvarter strækker vi ben i Birk Centerpark. Vi er i udkanten af Herning, og her får vi en forsmag på den særlige vestjyske skabertrang. Birk Centerpark er nemlig en industri- og kunsteventyr, der begyndte i 1965. Den dag i dag er det et særdeles spændende område at besøge. For at sætte et par ord på: Nordens største skulptur, Ingvar Cronhammer, Jørn Utzon, Angli skjorter, Aage Damgaard, Carl-Henning Pedersen, Den Geometriske Have.

Efter en kort gåtur fortsætter vi til vestkysten. For enden af Harboøre Tange finder vi Thyborøn. Her løber Limfjorden ud i Vesterhavet, og i klitterne ser vi mindeparken for verdenshistoriens største søslag i 1916. Det er også blevet tid til frokost, og da vi nu er i en fiskerby, så bliver serveringen i restauranten i fiskehallen – med udsigt over havnen.

Om eftermiddagen besøger vi en lille virksomhed, der er Danmarks eneste af sin slags. Vi kommer forbi Bovbjerg Fyr, hvor fyrmoster tager imod med kaffe og en fortælling om, hvordan det lykkes at drive et sted ved frivillig arbejdskraft. Og sidst på eftermiddagen kan vi nå en rundvisning på folkeuniversitetscentret Skærum Mølle.

Så har vi fortjent indkvartering på Nørre Vosborg, en herregård, der er lavet til hotel. Der er en 3-retters menu i restauranten om aftenen.

Måltider: Frokost, middag.

Dag 2 – Herregården og købstaden

Efter en spændende morgenmad, baseret på lokale råvarer, skal vi lige have lidt af historien om en af landets bedst beskrevne herregårde med, inden vi kører syd om Nissum fjord. Vi passerer den bolsjestribede mølle foran Tvind, og kommer til endnu en fiskerby langs Vesterhavet: Thorsminde.

Her er bygget et museum, som på levende vis fortæller strandingshistorier – og dem er der mange af langs den jyske kyst.

Denne dag sætter vi tid af til frokost på egen hånd i museets cafeteria. Og så går turen mod syd igen – til Vedersø præstegård. Den ligger smukt, med vid udsigt og omkranset af en park med frodige løvtræer. Mest kendt er gården dog på grund af digterpræsten Kaj Munk, der var præst fra 1924 indtil 1944, hvor han blev hentet af tyskerne og henrettet – på grund af sin modstand mod nazismen i tale og skrift.

Vi kører langs kysten til Ringkøbing, og på en byvandring hører vi om købstaden, hvis historie går helt tilbage til 1300-tallet, og hvor de gamle bygninger og brostenslagte gader er bevis på byens rolle som administrativt center langs vestkysten af Danmark.

Midt på det hyggelige torv ligger hotel Ringkøbing, hvor vi indkvarterer os, og hvor vi spiser aftenens middag.

ltider: Morgenmad, middag

Dag 3 – Vindmøller, whisky og det vestligste punkt

Et af de største industri-eventyr i Danmark er opstået her på egnen: Vindmøller!

Lokale smede var de første pionerer i den udvikling, der i dag betyder, at Danmark er et foregangsland indenfor vindenergi. Vestas begyndte for eksempel som en smedevirksomhed i byen Lem, og det er ikke uden grund, Lem i dag kaldes ”Smedenes By”. 

Det hører vi om på et stop på vej ud af Ringkøbing.

Derefter fortsætter vi til Stauning, hvor en broget skare – deres egne ord – på ni mand begyndte at fremstille whisky i 2005. Med hjælpe af en række Georg Gearløs opfindelser – deres egne ord igen – udvikledes produktionen gradvist, og i dag er Stauning Whisky anerkendt for sin røgede whisky, der for eksempel serveres på Noma.

Vi får en forklaring og en smagsprøve.

Ruten fortsætter over Skjern enge og Skjern by, forbi Nørre Bork, hvor der er tid til frokost på Fahl kro. Ruten går videre forbi Oksbøl, og til sidst når vi Danmarks vestligste punkt, Blåvand. Fyrtårnet blinker stadig hvert 20. sekund, og på stranden ligger muldyr bunkers – et kunstværk skabt i forbindelse med 450 året for befrielsen i 1995.

Under sandet ved Blåvand findes en helt ny attraktion: Museet Tirpitz, tegnet af BIG, Bjarke Ingels Group. Tirpitz regnes for en attraktion i verdensklasse. Det skal vi se, inden vi tager afsked med vestkysten med en tur rundt i Danmarks nyeste købstad, Esbjerg. Byen har gennemgået en omstilling fra at være landets store fiskerihavn til at været centrum for energisektoren i Danmark.

Vi er tilbage ved udgangspunktet ud på aftenen.

Måltider: Morgenmad, frokost

PRISEN INDEHOLDER

Indkvartering i delt dobbeltværelse 2 nætter

Måltider som anført

Al transport

Alle entreer

IKKE INKLUDERET:

Drikkevarer

Personlige udgifter.